10 knjiga popularne psihologije koje menjaju pogled na sve(t)

U današnjem vremenu kada nam je sve dostupno, kada je život postao ubrzan, malo vremena odvajamo za sebe i za uživanje u onim stvarima koje nam prijaju. Nedavno sam pročitala citat koji kaže da se čovek ne umori zato što previše radi, već zato što premalo radi stvari koje mu prijaju. Ima mnogo istine u tome. 

Sigurno ste mnogo puta slušali druge ljude kako se žale da im ne ide u životu, da nemaju sreće, da im se stalno dešavaju ružne stvari, da nemaju dovoljno novca, da im ne prija radno okruženje i sl., a možda ste i sami to izgovarali. Nakon razgovora sa takvim ljudima, sigurno ste se osećali ,,isceđeni”, istrošeni, bez imalo nade u život i ljude. Isto tako, imali ste susrete sa ljudima koji su zračili optimizmom, kojima osmeh nije silazio sa lica i koji su postizali izvanredne uspehe i sigurno ste pomislili kako bi bilo izvrsno da i sami budete takvi.  

Dobra vest je da možete doneti odluku da težite tome konstantnim radom na sebi. Rad na sebi podrazumeva proces koji se dešava tokom celog života i u tome je neophodno biti strpljiv i uporan. Naravno da je prirodno da imamo i tmurnije momente u životu, ali je važno da težimo veri, nadi i optimizmu.

Mnoge knjige popularne psihologije mogu vas inspirisati na pozitivan način razmišljanja. Možda će vam, dok ovo čitate, izgledati suludo da promenom načina razmišljanja možete da skrojite lep dan i život, ali to zaista jeste važan faktor. Koliko puta ste pomislili kako niste dovoljno dobri, kako vaš plan neće uspeti, kako ćete na ispitu dobiti pitanja na koja nećete znati odgovor, kako izlaganje vašeg rada neće biti zadovoljavajuće itd. i vrlo često se to i desilo – niste bili dovoljno dobri, nije vam uspeo plan. Misli koje gajite u svom umu utiču na vaše emocije i vaše ponašanje, pa je i logično da utiču na sam ishod čitavog događaja. Ovaj fenomen se u psihologiji naziva “samoispunjujuće proročanstvo”. Ono vas samo iznova i iznova uverava da ste bili u pravu i da život prosto nije na vašoj strani. Kako onda izaći iz ovog začaranog kruga?

Prvi korak ka promeni je ustanoviti šta ne valja i šta treba menjati, što se postiže posmatranjem i osluškivanjem sopstvenih misli i uverenja. Evo jedne vežbe. Izdvojite nekoliko sati dnevno, sedite na udobnu fotelju, sklonite se od buke i u tišini osluškujte misli koje vam prolaze kroz glavu. Zapisujte sve na papir. Zatim razmišljajte o nekoj situaciji (npr. o ispitu koji treba da polažete) i opet zapišite sve misli koje prate tu situaciju. Radite tako za više situacija i nakon toga pročitajte naglas sve što ste zapisali. Tada ćete osvestiti uverenja koja ometaju pozitivne ishode. Nakon toga, na drugoj strani papira napišite iste te rečenice u realnom pozitivnom obliku. Evo primera: 

Radeći ovu vežbu svakodnevno, treniraćete svoj um da razmišlja na pozitivan način i učinićete prvi korak ka promeni sebe nabolje. Uvek imajte na umu da su životne situacije test koji život stavlja pred vas kako bi se uverio u vašu istrajnost, prilika da naučite novu lekciju i nastavite dalje kroz život.

Okružite se dobrim knjigama, ljudima koji vas inspirišu i sa kojima vreme proleti i prirodom koja nas stalno podseća na lepotu i čarobnost života!

Mnogo je knjiga popularne psihologije, a ja vam ostavljam spisak 10 knjiga na listi onih koji su na mene ostavili najjači utisak i učinili da na sve(t) gledam iz drugačijeg ugla. 

  • USPORI I VIDEĆEŠ ČUDO ŽIVOTA, Hemin Sunim
  • MOĆ PODSVESTI, DŽozef Marfi
  • ZAHVALNOST – NAČIN ŽIVOTA, Lujza Hej
  • BITI SREĆAN, Endru Metjuz
  • SREĆNI I KAD JE TEŠKO, Endru Metjuz
  • SLUŠAJ SVOJE SRCE, Endru Metjuz
  • MOŽEŠ AKO VERUJEŠ DA MOŽEŠ, Endru Metjuz
  • CILJEVI, Brajan Trejsi
  • RECEPT ZA ISTINSKU SREĆU, Dipak Čopra
  • TAJNA, Ronda Bern

Pozivam vas da i sami pročitate neke ili sve od predloženih knjiga i da sami iskusite lepotu života, radost življenja i donesete odluku da ćete od danas biti nasmejani i koračati hrabro i samouvereno kroz život! 

Za kraj, veoma važna poruka: 

Koliko te je post inspirisao

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *