„Свежа трава препороди човека…“ и(ли) 174 минута

Колико дуго треба да траје неки филм да би на нас оставио трајно неизбрисив утисак и која је Ваша реакција када у синопсису прочитате да филм траје више од два и по сата?

Прошле године (2019), Теренс Малик (енг. Terrence Malick), вишеструко награђивани амерички редитељ, режисирао је биографску филмску драму „Украдени живот“ (енг. „A Hidden Life“), засновану на истинитим догађајима. Филм је представљен љубитељима седме уметности на Филмском фестивалу у Кану (фран. Le Festival International du Film de Cannes) и траје скоро три сата (174 минута).

Филм нас враћа у период непосредно пред почетак Другог светског рата, у једно мало аустријско село и обилује не толико дијалозима и наративом колико музиком, природним пејзажима, унутрашњим и спољашњим расположењима главних протагониста и ћутањем. Филм покреће важне теме попут доследности, морала, наде, људских принципа, живота, трпљења, али и слободе и односа друштва и појединца у сулудим временима највећег људског зла – рата.

Пошто слобода и одлуке испуњавају нашу свакодневицу, баш зато, они су стављени на највиши ступањ нашег друштва, а исказују се у мишљењу, говору или деловању. О значају слободе, кроз један сликовни наратив – филм, може нам рећи и цитат са његовог краја: „Свежа трава препороди човека. Неко слободан можда то не би приметио.”

Koliko te je post inspirisao

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *