Šta je sve moguće za buduće tehnologe u 2021?

Ako si pri kraju studija, razmišljaš o svojoj profesionalnoj karijeri ovaj tekst će ti pomoći da se pripremiš za tržište rada.  Na webinaru ‘Posle faksa biću… tehnolog’ imala sam priliku da čujem ljude koji imaju dugogodišnje iskustvo rada u ovoj struci i sada ih delim sa tobom. 

Šta poslodavci očekuju od tek svršenih tehnologa?

Ovo je jedno od pitanja koje se često nameće, da li je diploma danas dovoljna i šta je potrebno da imaš u CV-u kada apliciraš za prvi posao? 

Kao neko ko ima puno iskustva u saradnji sa kompanijama mislim da se diploma danas podrazumeva, ono što će vas definitivno izdvojiti od ostalih jeste bilo kakav vid dodatnog iskustva.

Kompanije očekuju da vide da ste proaktivni, vredni i spremni za učenje. 

Još jedna stvar koja je danas veoma bitna jeste TIMSKI RAD. To ne možete da naučite kroz literaturu, već isključivo uključivanjem u razne timske projekte i organizacije. Odlična je prilika za vas da vidite kako se snalazite u timu i da li vam to leži. 

Sagovornici su istakli da se veštinama daje poseban značaj pri odabiru kandidata jer se znanje može nadoknaditi. Da je njima lično važno kako će se neko uklopiti u tim, da li je komunikativan i spreman da primi kritiku i savet.

Kako izgleda jedan dan tehnologa? 

Kažu da su praksa i teorija potpuno različite stvari. Zbog toga sam pitala naše sagovornike kako izgleda njihov posao u praksi. Hajde da vidimo. 

Primer je iz mlekarske industrije.

Radni dan počinje u 7 sati, prvo se obilazi pogon i procesi. Razmatra se da li plan proizvodnje može da se ispoštuje za taj dan. Zatim na red dolazi degustacija i analiza sira. Ako se radi na novom proizvodu, ovo je posebno interesantan deo.  Kada se sve to obavi na red dolaze sastanci, na dnevnom nivou potrebno je pripremiti se za to, rešiti određene probleme ukoliko ih ima. Kažu da je svaki dan turbulentan i dinamičan i da je to ono što im se najviše dopada. Tehnolog postavlja proces, optimizuje troškove i utiče na profit firme zbog toga je njegova uloga veoma važna.

Još jedan primer kako izgleda jedan dan tehnologa u kompaniji Hemofarm pogledaj u istaknutim pričama ovog profila.

Da li se specifična znanja tehnologa razlikuju od industrije do industrije i kako odabrati industriju na početku karijere? 

Bez obzira na smer, moguće je da farmaceutski inženjer radi u prehrambenoj industriji. Postoji mnogo takvih primere i to ne treba specijalno da vas brine. 

Mnogo je lakše ako na početku karijere odabereš granu, ali ukoliko ne znaš šta želiš probaj da radiš u različitim industrijama i vidi šta ti najviše odgovara. 

Ono što je neophodno svakom tehnologu na početku jesu opšta znanja.

Panelisti ističu da je potrebno voleti svoj posao, onda sve deluje lakše.

Posao tehnologa je veoma tražen i perspektivan ali zahteva izraženu analitičnost, snažne komunikacione veštine i saradnju sa različitim sektorima kompanije. 

Sada kada znate šta vam je potrebno da biste razvijali svoju karijeru kao tehnolog, preostaje još da pronađete odgovarajuću praksu ili posao a za to definitivno preporučujem Najstudent. 🙂 

Ako želite da pogledate celu panel diskusiju koja je bila povod za ovaj tekst, video snimak je dostupan na YT kanalu Centra za razvoj karijere i savetovanje studenata Univerziteta u Beogradu:

Ivana Stankov,
studentkinja Tehnološko-metalurškog fakulteta Univerziteta u Beogradu


Koliko te je post inspirisao

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *