2020. dobra ili loša godina?

Maske, rukavice, socijalna distanca, alkohol, asepsol, strah… Znam, i meni je svega ovoga preko glave. Kakva godina, a još uvek imamo pred nama četiri meseca iznenađenja, kao da nas do sada nije dovoljno iznenadila. U redu je da se osećamo umorno, iscrpljeno, uplašeno i da samo želimo da se sve ovo već jednom završi, ali nije sve tako crno. Važno je tražiti inspiraciju, trunku svetlosti u tami i onu slamčicu koja će nas izvući iz ponora. Baš zato bih da pričamo o lepim stvarima koje su potpuno nepravedno zapostavljene u ovoj, za mnoge, ipak uspešnoj 2020. godini.

Mnoge žene, kako meni poznate, tako i one koje ni ne znam, su u ovoj godini baš ovom ovakvom svetu podarile novi život. Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, u Republici Srbiji je od početka 2020. godine do jula rođeno 35 210 beba, a podsećam, još uvek ima vremena do kraja godine. Prema tome, 35 210 mama će ovu godinu pamtiti kao jednu od najlepših, ako ne i najlepšu godinu u životu.

Iako 2020. godina deluje prilično teška za medicinske radnike, u ovoj godini je uspešno izlečena druga osoba obolela od virusa HIV. Takozvani, Londonski pacijent, Adam Kastiljeho je neko ko je po drugi put dokazao da ova dijagnoza nije kraj nečijeg života, premda često tako zvuči.

Zabrana kretanja i prinudno zatvaranje javnih objekata i nije tako loše, pre svega za našu planetu. Za samo tri nedelje karantina, gradovi koji su prethodinih godina patili od najvećeg stepena zagađenosti vazduha uspeli su da smanje zagađenje za neverovatnih 60%. Među njima su Nju Delhi (Indija), Seul (Severna Koreja), Vuhan (Kina), Mumbaj (Indija).

Još jedna izuzetna stvar koju nam je ponudila ova godina jeste online učenje. Svedoci smo ogromnog broja potpuno besplatnih kurseva koji su nam bili dostupni tokom karantina, a neki su još uvek. Ovo je za mnoge bila jedinstvena prilika da se posvete nečemu što zaista vole i u čemu uživaju.

Verovatno su neki od nas povećali broj na vagi, ali moramo priznati da je karantin iz nas izvukao želju da se posvetimo, usavršimo i uživamo u kuvanju. Zanimljivo je da nam je jedan od najpoznatijih kuvara u svetu, Italijan Masimo Botura otvorio vrata svoje kuhinje i otkrio tajne čuvenih italijanskih jela i soseva. Zanima vas kako se pravi sladoled od badema sa pistaći sosom? Trk na instagram @massimobottura.

Društvene igre su se ponovo vratile u modu, opet je zanimljivo slagati puzle i igrati karte sa porodicom. Za mnoge je ovaj višemesečni karantin bio jedina prilika da provedu duži vremenski period sa porodicom, sa bebom, bakom, dekom, mamom, tatom. Veliki broj dece je samo tokom karantina imao priliku da provodi svaki dan pored roditelja. A oni koji su sami imali su šansu da osluškuju sebe, da zastanu, da uspore, da se zamisle, da preispitaju svoje želje, snove, ciljeve.

Izolovani od ostatka sveta, karantin nas je poput pravog prijatelja pogurao da se osmelimo, da načinimo korak od koga smo uvek drhtali, da se suočimo sa jednim od najčešćih strahova koje čovek može da ima, a to je samoća. I šta? Ni to nije toliko strašno, i to smo prebrodili. Na prvi pogled, izolacija je bila poput gubljenja vremena, a zapravo nam je dala neizmerno više vremena za prave stvari, za tišinu, za omiljeni film, knjigu, za duge razgovore i za mir.

Bilo kako bilo, ono što je sigurno jeste to da smo svi iz ovoga izašli drugačiji, neko jači, neko bolji, neko uspešniji, neko pametniji, a neko srećniji.

Ako još uvek imate sumnje da je 2020. najgora godina, razmislite ponovo, šta se vama lepo desilo u proteklih osam meseci? Ukoliko ipak ne nalazite ništa dobro u 2020. godini, bez brige, imate još 4 meseca da to promenite!

Koliko te je post inspirisao

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *