„Боје наших сећања“

Нова, 2021. година је пред вратима; такорећи само што није. Сусрет са њом је нарочити период за свакога ко воли на пример да дува балоне, краси кућу или кити јелку. Сложићете се да, макар и да сте се одлучили за једнобојан дезен, боје имају, у овом случају, пресудан значај. Замислите само безбојну јелку, монотоне украсе или балоне који нису шарени.[1]

Зашто Вам све ово пишем када ово све већ знате?! – Зато, да бих Вам топло препоручио да у 2021. години прочитате једну књигу коју је написао Мишел Пастуро (фр. Michel Pastoureau), француски историчар и специјалиста за хералдику. Његова књига носи наслов „Боје наших сећања“ (фр. „Les couleurs de nos souvenirs“).

Стога, укратко, представићу Вам из књиге три боје,[2] и то зелену, црвену и златну, али пре овога рећи ћу Вам да реч „боја“ (лат. color; нем. Farbe) потиче од глагола celare- сакрити, заташкивати и да је прву хроматску лествицу боја од светлог до тамног поставио- изненадићете се- философ Аристотел.  

Зелена је природна боја јелке. Боја је и траве, очију, тениских лоптица или асоцира на екологију и чисто. Изненадио сам се када сам у књизи прочитао да је тек од периода средњег века она постала симбол апотекара, али и да су се уместо данашњег зеленог светлуцавог крста (који се први пут појавио у Француској), као симбол- замислите- за њих користили на пример животињски рогови. Открићу Вам нешто: ова боја је Мишелова омиљена.  

Црвена боја је комплементарна са зеленом. Прва је боја у низу на семафору, а први градски семафор је посављен, ако нисте знали- ја нисам, у Лондону децембра 1868. године.

Последња, али не и мање интересантна, је златна боја. Симбол је моћи, олимпијци се, поред сребрне и бронзане, награђују медаљама и ове боје или је симбол божанства (златно теле) или просто новца. Прве кованице, тако, на пример, пише нам аутор књиге, потичу још из VII пре наше ере.  

О жутој, љубичастој, плавој, бомбонама, Мишеловом бициклу и његовом раном детињству- остављам Вам да сами прочитате.

Срећна Нова 2021. година!




[1] Задржаћу утисак: што шареније, то веселије. 

[2] При избору боја, гледао сам у своју (н)овогодишњу јелку.

Koliko te je post inspirisao

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *